Remedii pentru artroza genunchiului

Artroza este una din cele mai frecvente boli care afecteaza articulatia genunchiului fapt pentru care un procent foarte mare dintre pacienti este afectat de aceasta boala. Este o boala de lunga durata cu o evolutie foarte lenta, fapt pentru care este depistata destul de greu. Datorita faptului ca articulatia genunchiului este una dintre cele mai folosite articulatii ale corpului uman, artroza apare odata cu disparitia cartilajului articular , care afecteaza treptat si oasele invecinate. Primele semne ale acesteai afectiuni apar intre 20-30 ani si se agravaza pe masura ce pacientul inainteaza in varsta.
Nu se poate spune ca exista un factor declansator al acestei boli, insa de cele mai multe ori ea se datoreaza unor factori precum suprasolicitarea articulatiilor care este prezenta in principal la sportivi, obezitatea, dar si din cauza numeroaselor traumatisme de la nivelul picioarelor (luxati, entorse).
Boala manifesta simptome precum: durerea la nivelul articulatiei, instabilitati ale genunchiului afectat (acesta aluneca inspre dreapta sau stanga), instabilitate la nivelul articulatiei si pocnetul specific care se aude  atunci cand folosim articulatia.


Chiar daca este o boala care apare aproape inevitabil, trebuie sa luati in considerare faptul ca si aceasta poate fi prevenita, iar in acest sens trebuie sa va mentineti o greutate coresunzatoare si sa evitati eforturile fizice care va solicita intr-un mod foarte intens articulatiile.
Medicii isi indeamna pacientii si la o serie de tratamente naturiste care sunt din ce in ce mai iubite de catre acestia. Deoarece este o boala care este caracteristica persoanelor in varsta, trebuie sa aveti in vedere faptul ca un tratament medicamentos intensiv poate afecta alte organe. Acest risc apare intotdeana atunci cand vorbim de persoanele care au o varsta inaintata.
Se recomanda o serie de tratamente care includ acupunctura, hidrokinetoterapie, masaj terapeutic, refexoterapie, tratament homeopat, balneoterapie, tratament fitoterapeutic. Tratamentul care include aceste proceduri este indicat in functie de complexitatea si stadiul de evolutie al bolii, fapt pentru care medicii analizeaza indelung atunci cand propun o metoda de tratament.
Balneoterapia inseamna folosirea bailor pentru tratarea unor numeroase afectiuni, fapt pentru care este foarte cautata de catre pacienti. Aceasta nu este indicata doar pentru afectiunile articulatiilor, ci se poate face si atunci cand pacientii doresc sa se relaxeze.
Metodele clasice care presupun tratarea acestei afectiuni includ:
·         Scaderea in greutate;
·         Exercitii aerobice specifice afectiunii in cauza;
·         Foosirea genunchierelor, bastoanelor;
·         Gimnastica – exercitiile vor fi cele recomandate de medicul specialist deoarece daca nu sunt alese in mod corespunzator unele pot afecta articulatia genunchiului;
·         Tratament medicamentos cu analgetice, paracetamol ,antiinflamatoare nesteroidiene, creme antiinflamatoare, injectii intraarticulare cu corticosteroid si acid hialuronic;
·         Tratament chirurgical;
·         Osteotomie (procedura medicala care presupune taierea unei mici bucati din os, care este afectata, pentru ca acesta sa se poata regenera – folosita doar in cazul in care exista aceasta posibilitate);
·         Implant cu proteza;

·         Artroplastie.